Kunst met stof

Bewoners en cliënten van De Noorderkroon, Symphonie en Mozaiek

Galerie Mozaiek Zuidlaren

Van 8 september t/m 19 oktober 2022 is er een bijzondere expositie te bewonderen bij Mozaiek in Zuidlaren. De expositie is te zien in het theater van de locatie. De expositie werd samengesteld naar aanleiding van een activiteit binnen een aantal van onze locaties, waarbij kunst de hoofdrol speelde. Vanuit bewoners en cliënten van De Noorderkroon in Roden, werd de interesse geuit om een activiteit met kunst te doen. Ter inspiratie werd vervolgens programma van Jasper Krabbé, De Blauwe Hond, bekeken. Daar ontstond het idee om iets met trouwjurken te gaan doen.

Het idee was dat bewoners en cliënten van De Noorderkroon in Roden, Symphonie in Eelde en Mozaiek in Zuidlaren de jurken helemaal zouden veranderen. Het onderwerp of thema bedachten ze zelf. Bewoners en cliënten van Symphonie bedachten ook het ontwerp helemaal zelf, deze ontwerpen zullen ook in de expositie te bewonderen zijn. Er kwamen waardevolle verhalen los tijdens het project en ook deze worden ter illustratie bij de expositie getoond. Onderwerpen als liefde, bloemen en vlinders komen in de jurken terug maar ook maatschappelijke thema’s als diversiteit en Corona mogen er zijn.

Alles werd door bewoners en cliënten zelf gemaakt, van het breien van de schouderbandjes tot het knippen van bloemen. Het gaf hen een gevoel van zingeving, trots en het zorgde voor een sociale verbinding. De expositie zal met trots worden geopend door een van de deelneemsters De Noorderkroon. De jurken zijn te koop, de opbrengsten komen ten goede van de spaarpot voor een duofiets voor De Noorderkroon.

Impressie

Bekijk hier de fotografie en videos